Art2Grow

Bijen- en vlinderpark op het Klaphekkenplein in Oss

Insectenhotel Klaphekkenplein Oss

Oase voor vlinders en bijen

In april 2019 plantten we, samen met de Stadse Boeren planten en een aantal vrijwilligers tussen de 5000 en 6000 planten op het puntige plein tussen Klaphekkenstraat, Oostwal en Kazernestraat.  Het plein moet daarmee een oase voor vlinders en bijen in het Osse centrum worden.

De herinrichting van het ‘Klaphekkenplein’ was primair ingegeven door onvrede over de situatie ter plekke. ,,Het terrein was met halfverharding bedekt waar het onkruid veelvuldig doorheen schoot”, weet gemeentelijk projectleider Jos Voets. ,,We konden het nauwelijks onderhouden en wilden tegelijk iets doen voor de nuttige insecten.”

Het plein moet na de ingreep ook een stuk aantrekkelijker worden voor mensen om te verpozen. Tot op heden waren het vooral bezoekers van Domino’s die op de bankjes hun pizza’s verorberden, weet Voets. Om die doelgroep te faciliteren komen er extra diepe vuilnisbakken voor de lege pizzadozen. De tweewielers waarmee de pizzaketen zijn waar aan huis brengt krijgen een plek die wat minder in het zicht ligt. [bron: Brabants Dagblad]

Onderhoud voor groei en bloei

Om ervoor te zorgen dat de bijen- en vlindertuin er mooi bij blijft staan, ontfermt Art2Grow zich over het onderhoud. Zo vervingen we begin april dit jaar (2020) de dode vaste planten, zodat het er een tijdje later weer mooi en vrolijk bij staat. En zie nu hoe vol alles in blad en bloei staat! Een klein paradijsje waarin het niet alleen gonst van de insecten, maar dat tevens een lust voor het oog is voor de passanten. Of dat nu te voet, op de fiets of in de auto is.

Dode vaste planten vervangen op Klaphekkenplein in Oss
Onderhoud in het voorjaar: dode vaste planten vervangen.
Bloeiende vlindertuin
Dezelfde plek, enkele maanden later: groei en bloei.

Bijen- en vlindertuin Klaphekkenplein Oss -1 Bijen- en vlindertuin Klaphekkenplein Oss -2 Bijen- en vlindertuin Klaphekkenplein Oss -4 Bijen- en vlindertuin Klaphekkenplein Oss -3 Bijen- en vlindertuin Klaphekkenplein Oss -5