Art2Grow

De buurttuin in Oss die 17.000 kg CO2 opneemt

buurttuin oss olivijn

Een groene verbinding

De eerste buurt- en pluktuin in Oss is een speciale tuin. De tuin verbindt de mensen in de buurt en dient als een groene ontmoetingsplaats, met zitjes en andere faciliteiten. De hoeveelheid struiken, bloemen en planten zorgen voor een grote biodiversiteit. Het grote insectenhotel biedt een veilige plek voor deze beestjes. Dit zijn veel voordelen voor mens en dier, maar deze tuin helpt ook het klimaat een handje mee. De halfverharde waterdoorlatende paden hebben namelijk de kracht om verzuring van de grond tegen te gaan en om CO2 op te nemen. Hoe dat werkt leggen we graag uit.

COss2

In opdracht van gemeente Oss hebben wij van Art2Grow deze tuin mogen aanleggen. Wij staan voor groene oplossingen en duurzaamheid en daarom maken wij gebruik van de juiste gekozen producten en materialen. Wij hebben ervoor gekozen om de paden in de buurttuin te maken van Greensand. Dit zand heeft de kracht om CO2 op te nemen, 1 maal haar eigen gewicht. In de buurttuin ligt 17.000 kg Greensand wat dus betekent dat er 17.000 kg CO2 opgenomen wordt.

Fijn olivijn

Greensand is gemaakt van het mineraal olivijn. De aarde ruimt zelf al miljarden jaren CO2 op en uit onderzoek is gebleken dat olivijn hier een grote rol bij speelt. Dit opruim-proces heeft te maken met het verweren van gesteenten. Het gesteente reageert met CO2 en water met als reactie de aanmaak van bicarbonaat oplossingen. Silicaat, bicarbonaat en magnesium zijn de eindproducten van deze chemische reactie. Bicarbonaat is kalk en gaat verzuring in de grond tegen. Magnesium is een belangrijke voedingstof voor de planten. Een prachtig materiaal als je het ons vraagt.

Wij zijn enthousiast over dit project! Jij ook? Wij verwelkomen je graag in deze bijzondere tuin, te vinden langs de fietsstraat; tussen de Wethouder Van Eschstraat en Floraliastraat aan de Chrysantstraat in Oss. We zien je daar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12 − twee =