Art2Grow

Derde Tiny Forest in Oss

Marcel Stokebrook van Art2 Grow / Stadse Boeren aan het werk met leerlingen van basisschool Mozaiek en Kleurenbos Oss, in het derde Tiny Forest

Kleuren-Mozaïek bOss: Oss heeft er weer een Tiny Forest bij

Basisschoolleerlingen van vrijeschool ‘t Kleurenbos en Mozaïek aan de Oude Litherweg in Oss hebben dinsdag 30 november een nieuw Tiny Forest aangeplant op hun schoolplein. Het is alweer het derde minibosje in Oss. Het planten gebeurde samen met IVN Natuureducatie (IVN Brabant en IVN afdeling Oss), de Gemeente en Art2Grow. De jongens en meisjes gingen met of zonder handschoenen aan de slag. Een van de jongens zei uiteindelijk enthousiast: ‘mijn handen zijn helemaal vies!’

Een Tiny Forest is een klein bos ter grootte van een tennisbaan. Het biedt leefruimte aan vogels, insecten en kleine zoogdieren maar ook voor mensen. Het moet ook een positieve invloed hebben op warme dagen en het kan meer regenwater opvangen. De afgelopen jaren zijn er in Nederland al behoorlijk wat Tiny Forests aangelegd, in 2021 werd het 150e Tiny Forest aangelegd in Hoensbroek.

De aanleg van een Tiny Forest

Hieronder brengen we in beeld hoe je dat nou doet, een Tiny Forest aanleggen. Voor de aanleg van Tiny Forests werkt IVN samen met de hoveniers die een speciale cursus Tiny Forest hebben gevolgd en daarmee de Tiny Forest plantmethode kunnen waarborgen. In Noord Brabant is Marcel Stokebrook hiervoor de aangewezen persoon.

Laten we bij het begin beginnen: de bodem. We hebben de ondergrond losgemaakt, extra grond gestort en deze netjes aangevuld.

Voorbereidingen derde Tiny Forest Oss, graafwerk, grondwerk en stoepbanden

Marcel Stokebrook, duurzame hovenier bij Art2Grow, bezig met grondvoorbereidingen voor het derde Tiny Forest in Oss

Voorbereidingen derde Tiny Forest in Oss, ondergrond losgemaakt en extra grond vullen

Voorbereiding derde Tiny Forest Oss, grond gevuld

Daarna hebben we het pad van houtsnippers aangelegd en een dikke mulch laag aangebracht. Mulchen is het aanbrengen van een laagje organisch materiaal op de bodem. In dit geval gecomposteerd blad.

Grond voorbereidingen derde Tiny Forest Oss. Goede grond erin, mulch. Gecomposteerd blad, bosgrond

Tijd om het Tiny Forest aan te planten op het schoolplein!

Dinsdag 30 november: boomplantdag! De boompjes liggen klaar om aangeplant te worden in het Tiny Forest. De plantenlijst, opgesteld door Art2Grow uit Oss, bestaat volledig uit inheemse bomen en planten. Omdat het bos op een schoolplein ligt is het hartstikke leuk voor de kinderen dat er ook wat appelboompjes, perenboomjes en bessenstruiken in staan, dus die zijn we zeker niet vergeten.

Vanuit IVN Brabant krijgen we ondersteuning, en ook de vrijwilligers van IVN afdeling Oss en Stadse Boeren staan klaar om samen met de kinderen aan het werk te gaan. Ook is vandaag Cindy Teunissen uit Oss (lid IVN Oss en lid kernteam Stadse Boeren) aanwezig om mee te helpen. Cindy is in juni 2019, samen met 19 andere particulieren uit alle streken van Nederland, uit meer dan 130 aanmeldingen gekozen om in samenwerking met IVN een minibos ter grootte van 100 m2 in eigen achtertuin aan te leggen. In 2019 heeft zij de Tiny Forest plantmethode cursus gevolgd en in 2020 heeft zij dit bos samen met haar kinderen aangelegd. Voor het grondwerk, samenstellen van de plantenlijst, levering van boompjes, bodemverbeteraar heeft zij destijds de handen ineengeslagen met duurzame hovenier Marcel Stokebrook. Synchroon aan de realisatie van haar eigen bos heeft zij, als moeder van oud-leerlingen van ‘t Kleurenbos, destijds het idee van een Tiny Forest op het schoolplein in 2019 aangezwengeld. En vandaag is het dan zo ver!

De inheemse boompjes liggen klaar om geplant te worden in het derde Tiny Forest in Oss © Art2Grow

Start plantdag derde Tiny Forest in Oss

De kinderen krijgen een korte uitleg van Daniek van IVN Brabant en Marcel van Art2Grow hoveniers/Stadse Boeren Oss. Vandaag planten alle groepen van Basisschool Mozaïek en ‘t Kleurenbos boompjes in hun Kleuren-Mozaïek bOss. Van groep 7-8 tot aan de kleutergroepen. Dat het regende mocht de pret niet drukken, wat een mooi natuurlijk avontuur! De kinderen kozen boompjes uit, gingen met schepjes in de weer en voorzagen de boompjes van hun naam. Vrijwilligers van IVN Oss en van de Stadse Boeren Oss hielpen hierbij graag.

Na het planten volgde de officiële opening van het bos. Directrice Monique Neijndorff van ‘t Kleurenbos – vrijeschool voor basisonderwijs en docent Abdulkarim Palani van Mozaïek Oss openden samen officieel het Tiny Forest en onthulden de naam, die door leerlingen van de beide basisscholen zelf is bedacht: Tiny Forest Kleuren-Mozaïek bOss.

Daniek van IVN Brabant en Marcel Stokebrook van Art2Grow / Stadse Boeren leggen basisschool kinderen uit hoe je boompjes in een Tiny Forest aanplant
Daniek van IVN Brabant en Marcel Stokebrook van Art2Grow / Stadse Boeren leggen basisschool kinderen uit hoe je boompjes in een Tiny Forest aanplant

Marcel Stokebrook van Art2 Grow / Stadse Boeren aan het werk met leerlingen van basisschool Mozaiek en Kleurenbos Oss, in het derde Tiny Forest

Vieze handjes tijdens het planten van bomen in Tiny Forest Oss Naambordjes Tiny Forest basisschool Oss - Art2Grow

Art2Grow / Opening Tiny Forest kleuren-mozaiek bos bij school Oss
Opening Tiny Forest Kleuren-Mozaiek bOss door directrice Monique Neijndorf van ‘t Kleurenbos – vrijeschool voor basisonderwijs en docent Abdulkarim Palani van Mozaïek Oss

 

IVN afdeling Oss, Marcel Stokebrook van Art2Grow en Ton Oomen van Stadse Boeren Oss
IVN afdeling Oss, Marcel Stokebrook van Art2Grow en Ton Oomen van Stadse Boeren Oss

Bord Tiny Forest Kleuren Mozaiek bOss in Oss ©Art2Grow

Marcel Stokebrook bij Tiny Forest Oss

Derde Tiny Forest Oss. Mooi afgewerkt met een duurzaam kastanjehouten hek

Het bosje staat er inmiddels mooi bij. In december hebben we het restant mulch ingereden. En in de laatste werkweek van 2021 volgde nog de plaatsing van een natuurlijke omheining. We hebben een mooi kastanjehouten hek om het Tiny Forest geplaatst.

Leuk om te weten: dit hek is eerder gebruikt bij het allereerste Tiny Forest bij Natuurcentrum en kinderboerderij De Elzenhoek in Oss. Mooi – en duurzaam – dat we het op deze manier weer kunnen hergebruiken. Kastanjehout gaat zeker 15 tot 20 jaar mee. Het is een duurzame houtsoort die weinig last heeft van vocht en schimmel. Het hoeft daarom niet bewerkt te worden om de duurzaamheid te verhogen en dat maakt het een heel milieuvriendelijk product.

Verschillende boompjes zitten al in de knop: de seringen, appel- en perenboompjes. Mooi om te zien en het belooft wat voor de lente!

Een minibos aanplanten met jouw basisschool?

Een Tiny Forest is een bijzonder middel om leerlingen te verbinden met de natuur. Wil jij met jouw basisschool met de kinderen een minibos aanplanten en adopteren? Je krijgt hierbij hulp van IVN, buurtbewoners en de gemeente, want vele handen maken licht werk. IVN helpt jouw team om het Tiny Forest te gebruiken voor buitenlessen en andere activiteiten met lesvoorbeelden en een training. Geen les op het smartbord maar in het smartbos!

Wat krijgt jouw school?

  • Een Tiny Forest van 200-250 m2 met buitenlokaal in de buurt van de school of op het schoolplein.
  • Ondersteuning bij het aanplanten en verzorgen van het bos.
  • Advies en begeleiding bij het verankeren van Tiny Forest in het schoolplan.
  • Hulp bij invoering van Tiny Forest educatie: 3 gastlessen, leerkrachtentraining en een uitgebreid lespakket voor alle groepen inclusief het Tiny Forest Ranger Programma.

Voor meer informatie kun je op de website van IVN kijken. Of neem direct contact op met Marcel voor de aanleg Tiny Forest of Tuiny Forest 

Een Tuiny Forest is een Tiny Forest, maar dan speciaal voor in jouw eigen achtertuin of voortuin. Een klein inheems bos van zo’n 6 m2 of 12 m2 om de biodiversiteit in je tuin te vergroten. Daarmee gaan we hittestress tegen, kan de bodem weer regenwater opnemen en geven we plant en dier een thuis. Als duurzame hovenier levert Art2Grow biologische bomen, heesters en kruiden. In ons Tuiny Forest pakket aan vind je de boompjes, samen met een bodemverbeteraar op basis van compost en handige tips voor het maken van een ontwerp voor je tuinbos.