Art2Grow

Aanleg groendak

Art2Grow groendak sedum vetplant

Aanleg groendak, Art2Grow en het klimaat

Bij Art2Grow blijven we ons ontwikkelen om innovatieve en duurzame systemen voor groen aan te leggen. Groene daken zijn hier een goed voorbeeld van. Wij zijn voorloper  in het gebruik van duurzaam geteelde planten en duurzame materialen, en daarom weten we precies hoe we professioneel en efficiënt een groen dak kunnen inrichten. We zijn vooral gespecialiseerd in kleinere projecten, zoals de daken van een garage, fietsenstalling of schuur.

We zijn vol passie bezig in het verduurzamen van het gebied rondom Oss – Wijchen en omgeving, en helpen hierdoor het klimaat. Dergelijke verduurzaming en vergroening van de omgeving kunnen vaak gesubsidieerd worden door de gemeente, vanwege de maatschappelijke voordelen. Hoeveel of de hoogte van de subsidie hangt af van het aantal m². Een groen dak is een investering, die op langere termijn wordt terugverdiend. Om in aanmerking te komen voor een subsidie voor een groen dak moet je dit laten ontwerpen, uitvoeren en onderhouden door een gespecialiseerd en erkend bedrijf zoals Art2Grow hoveniers.

Groene daken
Prachtig groen dak bedrijfspand Rabobank Eindhoven

Wat ligt er op mijn dak?

Wij maken gebruik van de volgende producten:

Readyroof

Dit is een groendak cassette met tenminste 10 soorten sedum, een sterke, bodembedekkende en luchtzuiverende plant. De cassette is kant-en-klaar en van hoge kwaliteit. Hij is compact (39×59 cm) en licht van gewicht (max. 60kg/m²). Hierdoor is hij zeer geschikt voor zowel platte daken als daken met een helling tot 25°. Bij een dak met een helling tussen de 10° en 25° zijn er extra voorzieningen nodig, zoals bijvoorbeeld Smartty Aqua Green Panel. Ook is Readyroof gemakkelijk aan elkaar te koppelen door middel van een robuuste zwaluwstaartverbinding. Hier kun je een voorbeeld zien van zo’n aangelegd groendak op een schuurtje.

Vegetatiemat

Ook de vegetatiematten zijn van hoge kwaliteit en bestaan uit tenminste 10 soorten sedum. Vegetatiematten zijn geschikt voor het aanleggen van groene daken en borders, maar ook voor rotondes en trambanen. Wij garanderen een 95% volgroeide mat die bovendien 99% onkruidvrij is en blijft. De matten zijn geschikt voor een zonnige en een halfschaduw locatie.

Plugplanten

Deze planten komen rechtsreeks bij de kweker vandaan en zijn duurzaam gekweekt, zoals je van ons gewend bent. Plugplanten zijn compact, hebben sterkte wortels en kunnen goed tegen de zon, hitte en droogte. De planten hebben buiten overwinterd waardoor ze bijzonder sterk zijn. Bovendien zijn ze door regelmatig snoeien vol en bossig. Het voordeel van deze planten is dat het vrijheid biedt in kleur, bloeitijd, formaat en de toepasbaarheid per locatie. Wij adviseren je hier graag bij.

Aanleg groendak smartty aqua green panel

Smartty Aqua Green Panel

Aqua Green Panel, waar Art2Grow hoveniers sinds zomer 2021 mee werkt, maakt het mogelijk om ook op schuine daken of daken met een steilere hellingsgraad een groendak te realiseren. Smartty Aqua Green Panel is door landschapsarchitekt Eduard van Vliet ontworpen om waterbuffering op daken mogelijk te maken. De grote hoeveelheid water die door extreme regenval kan ontstaan kan op deze manier slim worden opgevangen. Smartty Aqua Green Panel houdt men namelijk tot wel 10 liter water per m² gedurende enkele weken vast. Dit bevordert de luchtvochtigheid en derhalve ook de temperatuur (koeling en warmtebuffering) in de directe omgeving. Dankzij dit systeem kunnen we naast sedum ook andere beplanting verwerken, en dit zorgt dan weer een veel grotere biodiversiteit.

Waarom Brabantse en Gelderse daken groen moeten worden

Een van de voordelen is dat een groen dak goed bij de rest van je tuin past. Bovendien ziet het er mooi uit en bloeit je dak vol bloemen in de zomer. Mooi dus, maar ook handig. Wist je bijvoorbeeld dat zo’n groen dak tot 30 liter regenwater per m² kan opnemen? Zodra het weer droog is verdampt het overtollige water (ongeveer de helft), wat minder overstromingen betekent. Je groen dak heeft er trouwens niet veel last van. Met regenwater weegt het zo’n 65 kg, wat aanzienlijk minder is dan onze concurrenten. Ook bespaar je hiermee € 0,25 per m³ aan zuiveringskosten, omdat dit niet in het riool terechtkomt. Een echte spons dus. Een groen dak is daarnaast geluiddempend, dus hoor je al die tikkende regendruppels niet meer. Een ander groot voordeel is dat je dak langer meegaat. De planten beschermen je dak tegen schade, temperatuurschommelingen en zonnestralen. Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op!

Ook een groendak?

Neem contact op via de knop hieronder, en geef in de mail aan of het om een particulier of bedrijf gaat, waar het groendak op gelegd zou gaan worden (overkapping, schuur, woonhuis, bedrijfspand), om hoeveel vierkante meters het gaat en waar je graag meer over wil weten:

Meer informatie over een groen dak