Art2Grow

11 maart startsein eerste Tiny Forest in Oss

tiny forest oss

Een groene en dierrijke gemeente: daar hecht ik als uw duurzame hovenier veel waarde aan. Vandaar dat ik samen met de gemeente Oss, Stadse Boeren Oss, IVN en de Elzeneind Montessorischool de handen ineensla voor het allereerste Tiny Forest in Oss. Op 11 maart trekken we van start om een bos ter grootte van een tennisveld te realiseren.  

In totaal steken 150 scholieren de handen uit de mouwen. Voor een bos van maar liefst 300 m2 groot en een buitenklaslokaal van nog eens 120 m2. En waar mag deze kleine woestenij komen? Onze locatie is het Elzeneindpark aan de achterzijde van de kinderboerderij. Het idee is dat dit een fijne plek wordt voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Maar ook voor de buren. Voor scholieren is het bijvoorbeeld dé perfecte plaats om meer te leren over de lokale natuur.

Wat is een Tiny Forest?

Ik liet de term net al even vallen. Een Tiny Forest: wat is het precies? En wat zijn de voordelen ervan? Allereerst is het een relatief klein bos van minimaal 200 m2 waar in totaal 35 verschillende boomsoorten groeien. Met 3 bomen per vierkante meter. Al deze bomen trekken weer insecten en vogels aan, wat een enorme boost geeft aan de biodiversiteit. Daarnaast wordt de lucht schoner, krijgt u een schaduwrijk en koel plekje om u terug te trekken bij hitte en verbetert uw gezondheid. Want wist u dat meer groen in de buurt zorgt voor minder stress en stressgerelateerde klachten?

Oorsprong idee Tiny forests

Tiny Forests vindt u over de hele wereld. Het idee is overgewaaid vanuit India, waar de ingenieur Shubhendu Sharma ermee op de proppen kwam. Langzaamaan verspreiden ze zich over vele landen. Ook Nederland haakt aan: via een project plant natuureducatie-organisatie IVN 100 minibossen aan. In Oss komen er in totaal vier. Waarvan de eerste deze zomer een feit is. Leuk trouwens om te weten is dat we de Osse variant van Tiny Forest tot Klein bOss hebben gedoopt!

Initiatief IVN, gemeente Oss en Stadse Boeren

Zelf ben ik als hovenier via de Stadse Boeren Oss betrokken geraakt bij dit supermooie project. Samen met Ton Oomen en Frank Ulijn vorm ik de kern van deze Stadse Boeren, een platform dat zich hard maakt voor meer groen in de gemeente Oss. We legden al menig buurttuintje aan en zetten onze schouders nu onder de Tiny Forest. Onze missie is om onze gemeente binnen twee jaar trotse bezitter te laten zijn van vier kleine bossen.

De toekomst van de Tiny Forests

Op het moment zijn we achter de schermen hard bezig met het scouten van geschikte plekken. Er zitten namelijk wel voorwaarden aan een Klein bOss. Zo willen we dat er een basisschool in de buurt is die mee wil doen en zoeken we buurtgenoten die ook een steentje bijdragen aan het onderhoud. Wordt dus zeker vervolgd. In ieder geval ben ik nu al trots dat ik mag bijdragen aan het allereerste exemplaar!

Meer weten?

Vindt u dat wel interessant klinken, die Tiny Forests? Op de site van IVN vindt u meer informatie over het project. Wilt u weten wat de Stadse Boeren Oss precies doen? Kijk eens op http://www.stadseboeren.nl/oss. Misschien is het wel een mooi initiatief om u bij aan te sluiten. Samen realiseren we meer groen in Oss.