Art2Grow

Reinig de lucht met Green Junkies

green junkies kamperfoelie in de kwekerij

Green Junkies lijken van een afstandje normale planten, struiken en bomen. Maar wie van dichtbij kijkt ziet dat ze er anders uitzien. De meesten hebben een behaarde stam en een groot bladoppervlak. Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn speciaal geteeld om bij te dragen aan de verbetering van het klimaat.

De Green Junkies, een naam die bedacht is door de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan omdat ze ‘verslaafd’ zijn aan vervuilde lucht, zijn een groep klimaatadaptieve planten en bomen. De geestelijk vader is Ton van Oostwaard van het bedrijf MyEarth.

CO2 omzetten

Een speciale manier van telen zorgt er onder andere voor dat ze een behaarde stam en meer huidmondjes hebben. Daardoor kunnen sommige Green Junkies twee- tot driemaal zoveel koolstofdioxide (CO2) in hout omzetten, hebben anderen een hoge zuurstofproductie of vangen ze ozon (O3), stikstofmonoxide (NO) en stikstofdioxide (NO2) af.

Fijnstof afvangen

Maar ook kunnen ze grote hoeveelheden fijnstof, waaronder roet, uit de lucht halen, tot vijfmaal zoveel als andere planten en struiken. Fijnstof is schadelijk voor het klimaat, maar ook voor de gezondheid. Het wordt zelfs gerekend als één van de drie grootste veroorzakers van ziekte en sterfte in Nederland. Als ze in de juiste combinatie geplant worden hebben de Green Junkies een grote milieuherstellende werking waarvan niet alleen het klimaat, maar ook onze gezondheid profiteert.

Biodiversiteit

De klimaatadaptieve Green Junkies zijn geschikt voor ieder landschapstype en elke grondsoort. Het zorgt niet alleen voor een schonere lucht, maar ook voor biodiversiteit. Vogels, bijen en vlinders zullen uw tuin weten te vinden.

Green Junkies in Amsterdam

Rond Amsterdam en langs snelwegen zijn er al volop Green Junkies geplaatst en onderzoek van AMS en Wageningen University toont de effectiviteit ervan aan. Maar Green Junkies zijn via Art2Grow, officieel ambassadeur in de regio Brabant en een deel van Zuid-Gelderland, nu ook beschikbaar voor in uw tuin. Op die manier combineert u het hebben van prachtige planten en bomen met het leveren van een bijdrage aan het klimaat.

Maak een verschil

En we kunnen echt een verschil maken! Als in het bezorggebied van Art2Grow ieder huishouden één Green Junkie in de tuin zet, dan staat er 150 hectare aan Green Junkies. In totaal reduceren we daarmee liefst 18 miljoen gereden autokilometers.

Green Junkie projecten?

Wilt u als bedrijf, gemeente of school iets doen aan het klimaat en een gezondere leefomgeving neem dan contact op met Marcel Stokebrook via mobiel op 06-22600283.