Art2Grow

Lezing Tiny Forest

Art2Grow hovenier lezing Tiny Forest

We presenteren: Tiny Forest

Woensdag 23 februari 2022 – Deze avond verzorgde Marcel, samen met Ton Ooms (Stadse Boeren Oss) een lezing/presentatie voor leden van IVN Natuureducatie afdeling IVN Oss.

Plattegrond Tiny Forest Oss

Natuur in de buurt

Door verstedelijking, drukte en digitalisering komen kinderen en volwassenen steeds minder in de natuur. De grote afstand tot groen speelt hierbij een belangrijke rol. Met Tiny Forest brengen we de originele Nederlandse natuur weer terug in de buurt.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos, ongeveer ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Groepjes kinderen zijn een maand lang boswachter van hun eigen bos.

 

Wat is een Tiny Forest (bron: IVN natuureducatie)

Bodem, bomen en biodiversiteit

Door een stappenplan te doorlopen creëren we de juiste bodem omstandigheden voor een Tiny Forest. We testen de bodem, maken hem plantklaar en maken een beplantingsplan. Een bodem is doorgaans opgebouwd uit ondergrond, gemengde ondergrond met humus, een humuslaag en een strooisel laag. Humus is organisch materiaal, ontstaan door gedeeltelijke afbraak van plantaardige en dierlijke resten op de bodem en is goede voeding.

Beplantingsplan

In een Tiny Forest staat alleen inheemse boomsoorten, we planten die soorten die zich zonder menselijk ingrijpen over 100 jaar toch al aanwezig zouden zijn. We helpen de natuur dus een handje. De boompjes zijn zo’n 80-90 centimeter groot bij aanplant. Het bos is opgebouwd uit vier verschillende lagen: een kruidenlaag, heesterlaag, secundaire bomenlaag en een bomenlaag.

Biodiversiteit

Tiny Forests trekken honderden verschillende plant- en diersoorten aan. Dat blijkt uit de tussenrapportage van het biodiversiteitsonderzoek, waarbij 148.255 waarnemingen zijn gedaan. Vrijwilligers hebben in totaal 595 dier- en plantsoorten gevonden. Dit varieert van regenwormen en duizendpoten tot spinnen en kikkers. Dit is exclusief de circa 40 verschillende soorten bomen en heesters die standaard in een Tiny Forest staan.

bron: IVN natuureducatie

IVN afdeling Oss, Marcel Stokebrook van Art2Grow en Ton Oomen van Stadse Boeren Oss
Marcel Stokebrook van Art2Grow en Ton Oomen van Stadse Boeren Oss, samen met leden van IVN afdeling Oss

Lezing of presentatie door Marcel van Art2Grow hoveniers

Buiten een lezing of presentatie over een Tiny Forest, Tuiny Forest, voedselbos en pluktuin kan Marcel je ook alles vertellen over de andere specialismen van Art2Grow duurzame hoveniers. Van moestuin, verticale tuinen en groendaken tot het aansluiten van regentonnen, bodemverrijking, biologische planten, tuinontwerp, tuinaanleg en onderhoud. Ben je voor jouw bedrijf, vereniging of organisatie ook op zoek naar een informatieve lezing of presentatie over een van deze onderwerpen, dan is dit in overleg vaak mogelijk. Zowel online als live.

Aanvraag lezing of presentatie