Art2Grow

Tiny Forest St. Jozefschool Lithoijen

Tiny Forest St. Jozefschool Lithoijen

Tiny Forest ‘t Bosje

Tiny Forest ’t Bosje maakt sinds vorig jaar deel uit van het schoolplein van Basisschool Sint Jozef in Lithoijen (Brabant). Op 14 november hebben ruim honderd leerlingen een Tiny Forest op hun schoolplein aangeplant, met hulp van gemeente Oss, leden van de Kernraad Lithoijen, Stadse Boeren Oss, IVN Natuureducatie en buurtbewoners. Drie kinderen die de naam van de Tiny Forest hebben bedacht, onthulden vol trots het naambord van Tiny Forest ‘t Bosje.

Tiny Forest 't Bosje Lithoijen

Minibos met buitenlokaal

Een heus minibos van ca. 220 m2 met een buitenlokaal. “We zijn van plan hier veel gebruik van te gaan maken, de biologie-, reken- of taalles kan vanaf nu ook buiten!”, aldus schooldirecteur Jenny van Hintum. Met hulp van vele ouders en vrijwilligers hebben de leerlingen meer dan 700 bomen van 39 verschillende inheemse soorten geplant. De kinderen hebben ook een eigen boom geadopteerd.

Wandelpad en bosstrooisel

Het is nu mei 2020, nog geen half jaar later, en wat groeit het allemaal goed (op een paar hulsten na). Het wandelpad met houtsnippers tekent zich nu duidelijker af. Op de foto’s zie je dat we bosstrooisel als bodembedekking hebben gebruikt rondom de planten en bomen. Bosstrooisel is een onkruidvrije bodemverbeteraar van vooral gecomposteerd blad. Je simuleert hier feitelijk de strooisellaag van een bos. Het gebruik hiervan heeft meerdere voordelen: het vormt een natuurlijke barrière tegen opkomend onkruid, het bevat voeding, organische stof en nuttig bodemleven. Wanneer je ergens een handje uitgraaft, zie je er vaak direct al een regenworm doorheen kruipen. Een groot voordeel is dat het vocht vasthoudt. Hierdoor kan je bos ook langere periodes van droogte en hitte goed doorstaan. In de winter beschermt de bosstrooisel laag juist weer tegen vorst.

Wandelpad houtsnippers Inheemse bomen Tiny Forest

Wilgenhutjes

We gaan twee wilgenhutjes bouwen! Een wilgenhut is gemaakt uit wilgentakken. Het leuke aan zo’n hut is dat hij leeft! De takken die je in de grond steekt gaan wortelen en krijgen in het voorjaar blaadjes. Ideaal en ontzettend leuk voor een kindvriendelijk schoolplein! 

Aanhanger wilgentakken Wilgenhutjes van wilgentakken op schoolplein

Tiny Forest ‘t Bosje is het tweede Tiny Forest in de Gemeente Oss. Lees hier meer over het eerste Tiny Forest bij NME-Centrum en kinderboerderij De Elzenhoek, in samenwerking met Elzeneind Montessorischool.